Har du tænkt over hvilke stoffer din tandpasta indeholder?

 Drikker du vand på flaske eller fra hanen?

Man hører tit at plastikflasker kan indeholde hormonforstyrrende ftalater som bruges til at blødgøre plasten, flaskerne er lavet af. Bliv klogere på vandflasker og hormonforstyrrende stoffer her:

Fakta

Flasker lavet af polycarbonat kan f.eks. frigive bisphenol A, som har været meget omtalt i forbindelse med sutteflasker. Der er dog ingen bisphenol A i vandflasker, men de kan frigive ftalater og dermed være hormonforstyrrende. På Plast.dk skriver de dog at det er helt sikkert at drikke vand af PET flasker da de ikke indeholder ftalater, men nedenstående undersøgelse fra Forbrugerkemi.dk peger i en anden retning.

To tyske undersøgelser giver mistanke til, at plastflasker, der er lavet af PET, frigiver østrogene stoffer til vandet. Men de beviser det ikke endegyldigt, og derfor skal der flere undersøgelser til. Forskerne har sammenlignet vand på glas- og plastflaske, som kommer fra den samme kilde. Resultaterne viser, at vandet i plastflaskerne har højere østrogen aktivitet end vandet i glasflaskerne. Det tyder derfor på, at plastemballagen bidrager til vandets østrogene aktivitet.

Østrogen er det kvindelige kønshormon. Når vi udsættes for østrogener på forkerte tidspunkter, kan vores hormoner komme ud af balance. Bekymringen er dog størst for fostre, børn og gravide, da voksne er mere robuste overfor små ændringer. Når vand har svag østrogen aktivitet, betyder det, at det kan bidrage med hormonforstyrrende effekter sammen med alle de andre stoffer, vi udsættes for.

Genopfyldning

Almindelige PET-flasker er ikke beregnet til at blive genfyldt og genbrugt. Dette skyldes primært hensynet til hygiejnen og dermed din sikkerhed og sundhed. Har du behov for at kunne genfylde din vandflaske bør du købe en særlig flaske beregnet til genfyldning. På nedenstående link kan du se en liste med drikkedunke fri for ftalater, PVC, bisphenol A og polyfluorerede stoffer: http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-i-din-hverdag/born-og-babyer/skolestart/Skolestart-uden-visse-problematiske-stoffer/drikkedunke-uden-visse-problematiske-stoffer-liste-over-gode-valg-2013/drikkedunke-uden-visse-problematiske-stoffer-liste-over-gode-valg-2013

Skærmbillede 2014-10-07 kl. 17.05.52

Det kan du selv gøre

Hvis du ønsker at være ekstra forsigtig og nedsætte din udsættelse for hormonforstyrrende stoffer, når du drikker vand, kan du:

  • Drikke vand fra hanen.
  • Drikke vand fra glasflaske frem for plastflaske, da plastflaskerne i undersøgelsen havde højere østrogen aktivitet.
  • Drikke vand fra plastflaske, hvor der ikke står 01, 03 eller 07 i trekanten dannet af tre pile. De tre numre står for henholdsvis PET, PVC og polycarbonat. 07 inkluderer dog også andre plastik former, som måske ikke er et problem.

Personligt har jeg selv købt denne vandflaske fra Eva Solo i Imerco til 179,- kr. men kan se at man kan få den til 149,- kr. på Trendtorvet, der tillægges dog fragt:

http://www.trendtorvet.dk/shop/eva-solo-drikkeflaske-845p.html

 

Skærmbillede 2014-10-07 kl. 17.18.35

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har du tænkt over hvilke stoffer din tandpasta indeholder?