Problematiske stoffer?

Fluorstoffer

Flere medier fokuserer i stigende grad på de problematiske fluorstoffer, som bruges til at imprægnere fødevareemballage og vinterovertøj. Men hvad er problemet med de omdiskuterede fluorstoffer? Vidste du for eksempel at fluorstoffer er mistænkt for at påvirke fosterdannelse, hvornår børn kommer i puberteten og vores evne til at få børn. Desuden mistænkes stofferne for at kunne fremkalde visse former for kræft og skabe misdannede kønsorganer. Et andet område er fedme, hvor man også mistænker de hormonforstyrrende stoffer for at have indflydelse. 

fluor-web-1

Er det et problem?

De er smarte og gør vores hverdag nemmere, og så findes de i rigtig mange af de forbrugerprodukter, som vi er i daglig kontakt med. Fluorstofferne sørger nemlig for at pander, møbler og tøj kan afvise vand, fedt og snavs, og at pap og papir kan bruges, når man pakker mad ind. Men stofferne forbindes med negative effekter på både vores sundhed og miljøet. Forskerne er især bekymrede over mistanken om, at stofferne kan virke hormonforstyrrende, fordi de bruges i så mange forskellige produkter og kan findes overalt.

Smarte stoffer afskyr vand, fedt og snavs

Fedtstoffer fra mad vil normalt kunne trænge ind i pap og papir. Men materialerne kan få en fedttæt overflade, hvis de behandles med de praktiske fluorstoffer. Forskning viser, at stofferne findes i rigtig meget fødevareemballage af papir og pap, og at de kan vandre over i maden. Visse former for bage- og madpakkepapir er også behandlet med fluor for at gøre det fedttæt. Vil du gerne undgå stofferne, kan du eksempelvis gå efter svanemærket papir i køkkenet.

Udover fedt skyr stofferne også vand. Overtøj, sko og andre tekstiler kan derfor imprægneres med fluorstoffer – så kommer regnen ikke igennem. Det er også disse stoffer, som giver slip-let pander og gryder deres funktion.

Giver problemer både for miljø og sundhed

Fluorstofferne er svære at nedbryde og ophobes derfor i dyr, planter og mennesker. Det vil sige, at vi konstant bliver udsat for stofferne. Senest er de sat i forbindelse med udviklingen af brystkræft. Men stofferne er også mistænkt for eksmpelvis at nedsætte mænds sædkvalitet og kvinders frugtbarhed samt at øge kolesterolniveauet i blodet. Hvis du gerne vil have et overblik over al den nyeste viden om fluorstofferne, kan du klikke ind på forbrugerkemi.dk

Det kan du gøre

Vil du gerne formindske din udsættelse for fluorstoffer, kan du:

  • bruge svanemærket mad- og bagepapir, da det er uden fluorforbindelser. (Jeg har været samtlige butikker igennem og har ikke kunne finde svanemærket husholdningsfilm og stanniol, og det tyder på at man ikke kan producere disse uden fluorstoffer. Jeg har skrevet en mail til COOP og afventer svar). 
  • spise mindre fastfood, da det kan være pakket ind i papir og pap, som er behandlet med stofferne. (Fundet i pizzabakker, pomfritpapiret fra BurgerKing, papirsposerne fra Snackfoods Mikropop Øko og papirposerne fra 7-Eleven).
  • undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer, ellser osm skal varmes op sammen med fødevaren. Ikke al engangsemballage er behandlet med fluorstoffer, men det er ikke til at se, hvad der – og hvad der ikke er. (Undgå at pakke madrester ind i alufolie eller husholdningsfilm, brug i stedet opbevaringsdåser uden fluorstoffer).
  • undgå at spise popkorn, som poppes i mikrobølgeovn. En undersøgelse fra 2008 viste, at nogle mikroovns-popkorn indehold fluorstoffer.
  • vælge regntøj og overtøj uden fluorstoffer. Spørg forhandleren, importøren eller producenten.
  • vælge et imprægneringsmiddel uden fluorstoffer, f.eks. et som er baseret på en blanding af voks og paraffin.

Kilder: http://www.forbrugerkemi.dk/nyheder/mad/vaerd-at-vide-om-fluorstoffer

http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/forbrugersikkerhed/ECE2399923/i-disse-madvarers-emballage-blev-der-fundet-giftige-fluorstoffer/

http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-info/effekter/sundhedsskadelige-stoffer/hormonforstyrrende-stoffer

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Problematiske stoffer?