Fluorstoffer

Sådan undgår du hormonforstyrrende stoffer

Det kan være svært at undgå hormonforstyrrende stoffer i hverdagen, men det kan godt lade sig gøre,  fx. kan du købe svanemærket, gå uden om BHA og E320. Og huske at lufte ud derhjemme. Læs flere gode råd her

10 råd til at undgå hormonkemi

Følger du disse råd, har du mulighed for at drible udenom en del af de hormonforstyrrende stoffer i din hverdag.

1. Køb svanemærkede produkter

Stoffer, som er optaget på EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer, er ikke tilladt i svanemærkede produkter.

2. Vælg økologiske produkter og fødevarer

Pesticidrester kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Ved at vælge et økologisk alternativ, undgår du pesticidrester i produkterne.

3. Køb fra producenter, der ikke anvender hormonkemi

En række producenter benytter sig ikke af hormonkemi i deres plejeprodukter. Vi har samlet en liste over de, der har erklæret overfor Forbrugerrådet Tænk, at de ikke anvender hormonforstyrrende stoffer.

Se listen over producenter og produkter, der ikke benytter sig af hormonkemi.

4. Gå uden om stoffer på EUs liste

Tjek ingredienslisten på kosmetik og plejeprodukter inden købet, og undgå de produkter, der indeholder et eller flere af de 17 stoffer på EUs liste.

Find listen med de 17 hormonforstyrrende stoffer i en PDF-fil her

5. Undgå BHA og E320 i fødevarer

Antioxidanten BHA, også kendt som E320, bruges i fødevarer såsom tyggegummi, saucer, supper og bouillon. Stoffet er på EUs liste over stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

6. Undgå plastprodukter med polycarbonat og blødgjort PVC

Produkter af plasttypen polycarbonat, f.eks. sutteflasker købt før 1. juli 2010 og kildevandsbeholdere, indeholder bisphenol A, som er på EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer.

Blødgjort PVC er som oftest blødgjort med hormonforstyrrende phthalater. Spørg i butikken.

7. Køb elektronik uden bromerede flammehæmmere

Bromerede flammehæmmere, som bruges i elektronik (mobiltelefoner, TV, PC, spillekonsoler mm), indeholder hormonforstyrrende stoffer. Ofte har butikken alternativer uden bromerede flammehæmmere.

8. Luft ud hyppigt

Bl.a. elektroniske produkter afgiver stoffer til luften, som kan være hormonforstyrrende. Når du holder et godt indeklima med hyppig udluftning, bliver du i mindre omfang udsat for hormonforstyrrende stoffer.

9. Vask nye produkter før brug

Når du vasker et produkt, fjerner du en del løstsiddende stoffer, der er rester efter produktionen. Nogle af disse rester kan indeholde hormonforstyrrende stoffer.

Vask altid spisegrej og emballage til mad, inden du bruger det første gang.

10. Brug egnet køkkengrej

Når du laver mad, skal du altid bruge emballage, service og køkkenredskaber, der er beregnet til madvarer.

Se efter glas- og gaffelsymbolet, som viser, at produktet overholder reglerne for fødevarekontaktmaterialer, og følg brugsanvisningen. Køb evt. redskaber i træ da de ikke afgiver kemi.

Kilde: www.taenk.dk

På billedet nedenfor ses hvordan vi udsættes for hormonforstyrrende stoffer og andre kemikalier. Det ufødte barn er særligt følsomt.

Skærmbillede 2015-02-11 kl. 16.19.17

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fluorstoffer